Wat is compounding in beleggen en hoe haal je er maximaal voordeel uit?

Lukt het jou om geld te verdienen op rendement dat je eerder hebt behaald? Dan is er sprake van compound interest’. We kennen dit fenomeen in het Nederlands als ‘samengesteld rendement’ en betekent in feite dat je rente op rente verkrijgt. Je kunt flink profiteren van compound interest. Maar hoe werkt het nu precies in de praktijk? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat is compound interest?

Geld voor je laten werken, wie wil dat nou niet? Compound interest is een manier om dit voor elkaar te krijgen. Daarbij verdien je rente op jouw rente. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch verdienen veel beleggers op deze manier geld.

Hoe werkt compounding in beleggen?

Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om te verduidelijken hoe compound interest werkt. Stel je voor dat je 100 euro op een rekening stort en 5 procent rente ontvangt. Dat is een mooi rentebedrag, want het betekent dat jouw rekening na een jaar gegroeid is tot 105 euro. De reden hiervoor is dat de rente die op de oorspronkelijke storting van 100 euro is verdiend, aan de oorspronkelijke storting wordt toegevoegd. Dit betekent dat jouw 100 euro nu een totale waarde heeft van 105. Maar nu komt het: volgend jaar krijg je rente over de rente die je al hebt verkregen.

Compound interest aan de hand van een stappenplan

compounding samengestelde interestIs het bovenstaande voorbeeld nog niet helemaal duidelijk voor je? Dan leggen we het graag even uit aan de hand van een stappenplan:

1 – Stel je voor dat je 1000 euro hebt geïnvesteerd. Het jaarlijkse rendement is 10 procent. Dit betekent een rendement van 100 euro. Aan het einde van het jaar heb je dus 1100 euro.
2 – In het tweede jaar ontvang je opnieuw 10 procent rente, maar dan op het bedrag van 1100 euro. Je verdient dus 110 euro en telt dat bij 1100 euro op. Dit betekent dat je aan het einde van jaar 2 1210 euro in je bezit hebt.
3 – In jaar drie ontvang je opnieuw 10 procent rendement en dit keer op het bedrag van 1210 euro. In dat geval verdien je 121 euro en eindig je het jaar met een bedrag van 1331 euro.

In de jaren daarna blijf je telkens 10 procent rendement verdienen op eerder verdiende bedragen. Tel uit je winst!

Rente over de hoofdsom

Wanneer je belegt in aandelen, obligaties, ETF’s of andere soorten financiële instrumenten verdien je bij compound interest rente over de hoofdsom. Stel je voor dat je een obligatie van 1000 euro koopt met een rente van 6 procent. In dat geval is er sprake van een rendement van 60 euro en eindig je het jaar met een kapitaal van 1060 euro.

Waarom uitbetalen niet altijd slim is

Bij compound interest is het belangrijk dat je het geïnvesteerde bedrag zo lang mogelijk laat staan. Op die manier behaal je namelijk de meeste winst. Stel je voor dat je 100 euro op een rekening zet en 5 procent rente ontvangt. Maar wanneer je 25 euro opneemt raak je een kwart van de investering kwijt. Over het uitbetaalde bedrag ontvang je geen rente meer.

Hoeveel rendement kun je behalen met compound interest?

Hoeveel rendement je behaalt met compound interest is afhankelijk van het bedrag dat je investeert. Hoe hoger rendement en hoe langer de beleggingsduur, hoe meer geld je gaat verdienen. Dit is vrij simpel te verklaren. Een hoger percentage betekent namelijk dat de hoofdsom sneller groeit. Zodoende is het voor beleggers met interesse in compound interest belangrijk om een lange termijn strategie te hanteren. Hou een lange termijn rendement voor ogen waarbij je geld voor je laat werken.

Niet zonder reden een populaire beleggingsstrategie

Het is erg lastig om de markt te timen of om te beleggen in een investering met een hoog risico. Kies in plaats daarvan voor een beleggingsstrategie die helpt om jouw financiële doelen te bereiken. Compound interest is wat dat betreft een interessante optie en dan ook erg populair bij veel Belgische en Nederlandse beleggers.

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *