Categorie: Cryptocurrencies

Cryptocurrencies zijn de laatste tijd weer volop in het nieuws. Met name over de Bitcoin valt in de digitale en gedrukte media veel te lezen. Maar wat zijn cryptocurrencies nu precies? En welke voordelen en nadelen heeft het gebruik van en investeren in dese valuta?

Wat wordt er met cryptocurrencies bedoeld?

Onder cryptocurrencies worden digitale munten ofwel valuta verstaan, waarvan verschillende soorten bestaan. Bitcoin geldt nog steeds als de bekendste digitale munt. Maar er zijn ook andere populaire cryptocurrencies, zoals Litecoin, Ripple, Reddcoin of Etherium. Typerend is dat er van deze digitale valuta per soort maar een beperkte hoeveelheid munten beschikbaar is. Hierdoor hebben de munten een bepaalde waarde die, afhankelijk van vraag en aanbod, kan schommelen. Hoe kleiner het aanbod en hoe groter de vraag, hoe hoger de waarde van de cryptomunt is.

Het belangrijkste doel van digitale valuta is om veilige en snelle digitale transacties te kunnen doen, zonder tussenkomst van bancaire instellingen. Zo kan er op langere termijn sneller, veiliger en goedkoper betaald en gekocht worden. Om dit te garanderen, worden de cryptocurrencies online versleuteld met een unieke cryptografie, die onkraakbaar is. Door deze beveiliging kunnen

De voordelen van digitale valuta

Een van de grootste voordelen van cryptocurrencies is dat deze de mogelijkheid biedt om in te investeren en geld mee te verdienen. Doordat de koersen volatiel zijn, ze schommelen behoorlijk, kun je door op het juiste moment crypto’s te kopen of te verkopen mooie rendementen behalen. Het is hierbij wel belangrijk om voorzichtig te beginnen met investeren en alleen geld te gebruiken dat je kunt missen. Verder is het verstandig om je belegging over meerde cryptomunten te spreiden, om zo het risico op verlies te minimaliseren. Realiseer je verder ook dat investeren in cryptomunten – als je geen ervaring hebt – het veiligst is als je kiest voor langetermijninvesteringen. Heb je meer ervaring en volg je actief crypto updates, dan kun je er ook voor kiezen om meer risico te nemen en ‘daytrader’ (daghandelaar) te worden. Hierbij handel je constant in cryptocurrencies door deze telkens in te kopen en bij een interessante koerswijziging weer door te verkopen. Ervaren investeerders verdienen op deze manier veel geld.

In de tweede plaats is een voordeel van cryptomunten dat dit digitale betaalmiddel relatief voordelig is. Door crypto’s te gebruiken als betaalmiddel, betaal je veel minder transactiekosten dan via de bank. Het lijk er dan ook op dat cryptocurrencies in de toekomst belangrijker gaan worden als betaalmiddel.

Ten slotte is een prettig kenmerk van cryptovaluta de snelheid waarmee de transacties plaatsvinden. Cryptocurrencies zijn snel te versturen en zijn vrijwel direct beschikbaar voor de partij naar wie de cryptocurrencies overgemaakt worden.

De nadelen van cryptocurrencies

Een van de grote nadelen van crypto’s is dat het minen, ofwel het creëren en opslaan van versleutelde codes in de blockchain, een hoop energie kost. Voor het opslag- en transactieproces worden namelijk veel computers gebruikt. Deze checken voortdurend codes, uitwisselen die uit en zorgen voor een veilige digitale opslag en transacties van de cryptocurrencies. Daarbij kan invesdteren in cryptocurrencies risiscovol zijn, zeker wanneer je nog maar weinig ervaring met het beleggen in deze digitale munten hebt. Wees daarom voorzichtig als je in cryptogeld gaat investeren!