Categorie: Spaarrekeningen

Over het algemeen heeft bijna iedereen naast een betaalrekening ook een spaarrekening. Mensen vinden het prettig om wat spaargeld achter de hand te hebben voor onverwachte tegenvallers. Maar ook om bepaalde doelen te realiseren spaart men graag wat geld op een spaarrekening. Zelfs nu de rente laag is, is sparen voordeliger dan het afsluiten van een lening. Een spaarrekening sluit u af bij de bank. Daarbij heeft u keus uit diverse vormen spaarrekeningen. Kies een spaarrekening die bij uw spaardoelen past. De rente is belangrijk, maar ook de voorwaarden spelen een belangrijke rol.

Spaarrekening is gekoppeld aan een tegenrekening

Een spaarrekening is in alle gevallen gekoppeld aan een tegenrekening. In de meeste gevallen is dit uw betaalrekening. Als u geld wilt overmaken van uw spaarrekening naar iemand anders dan zit daar voor de veiligheid vaak een stap tussen. U dient vanaf uw spaarrekening eerst te storten op uw gekoppelde betaalrekening en vanaf hier het geld door te storten naar de rekening van de andere persoon. Bij de meeste banken moet de betaalrekening van dezelfde aanbieder zijn als de spaarrekening om deze te kunnen koppelen. Als u altijd toegang wilt hebben tot uw spaargeld, dan kiest u voor een spaarrekening zonder beperkingen waarbij uw geld vrij opneembaar is op ieder moment, een vrij opneembare spaarrekening in dit geval.

Vrij opneembare spaarrekeningen

De meest gekozen vorm van een spaarrekening is de vrij opneembare spaarrekening. Op een vrij opneembare spaarrekening kunt u net zoveel sparen als u wenst. Daarbij is het mogelijk om op ieder moment een gedeelte of het gehele bedrag weer op te nemen. Naast de reguliere vrij opneembare spaarrekening bieden sommige banken dit soort spaarrekeningen ook aan voor specifieke doelgroepen. Denk hierbij aan een kinderspaarrekening of een zakelijke spaarrekening. Het principe blijft daarbij hetzelfde, u mag zelf beslissen hoeveel u spaart en wanneer u het geld opneemt.

Spaarrekeningen met speciale voorwaarden

U kunt ook kiezen voor een spaarrekening met speciale voorwaarden. U moet dan bijvoorbeeld een vast bedrag per maand sparen of u krijgt een bonusrente als het bedrag een bepaalde tijd op uw spaarrekening blijft staat. Als u voldoet aan deze speciale voorwaarden is uw beloning een hogere rente. Dit verschilt vaak wel een paar procent met een vrij opneembare spaarrekening. Een andere speciale spaarrekening is een spaarrekening voor aanvullend pensioen. Deze wordt vaak een bankspaarrekening genoemd, maar kan in verschillende spaarvormen bestaan.

Deposito spaarrekening of achtergesteld deposito

Heeft u uw spaargeld pas in de toekomst nodig? Dan kunt u ervoor kiezen om een deposito spaarrekening af te sluiten. Uw geld staat vast voor de periode die u heeft afgesproken met de bank. De rente bij deposito sparen staat ook vast voor de gehele periode. Let wel op of uw geld aan het eind van de looptijd automatisch vrij valt en onder welke voorwaarden dat gebeurd. Vraag u ook af of het tussentijds geld opnemen mogelijk en wenselijk is. Dit is namelijk niet altijd mogelijk bij een deposito spaarrekening of u dient hier een boete voor te betalen. Bij een achtergesteld deposito zet u ook uw geld voor langere tijd vast. Een achtergesteld deposito biedt vaak een hogere rente dan andere spaarvormen. Maar achtergestelde deposito kent ook een risico, dit valt namelijk niet onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat u bij faillissement van de bank mogelijk een gedeelte of uw gehele spaargeld kwijt bent.