Waarom je beter een deel van je geld kan investeren in plaats van op een spaarrekening plaatsen

euros sparenSparen op een spaarrekening is veilig. Echter met de huidige rentestand is het niet echt rendabel, sterker nog, wie heel veel geld spaart gaat in sommige gevallen zelfs betalen over het bedrag dat hij of zij bij de bank weg zet. Daarentegen is sparen wel de meest veilige manier van “geld bewaren”.

Deposito sparen

U kunt er ook voor kiezen om een gedeelte van uw spaargeld op een spaardeposito te plaatsen. U zet hierbij dit bedrag gedurende een langere tijd vast voor een hogere rente. Als u hierbij onder de 100.000 euro blijft valt dit geld onder de bescherming van het depositogarantiestelsel en loopt u geen risico om uw geld kwijt te raken. U moet er wel rekening mee houden dat u voor een langere tijd geen gebruik kunt maken van dit gestorte geld.

Teveel sparen is onverstandig

Ieder jaar stijgen de prijzen in de winkels, de vaste lasten worden hoger, kortom het leven wordt duurder. Dit noemt men inflatie. Ieder jaar is de inflatie zo’n twee procent. Twee procent rente op uw spaarrekening is in deze tijd ondenkbaar, u krijgt dus minder rente dan inflatie te verduren. Dit betekent dat ons spaargeld ieder jaar bijna twee procent minder waard wordt. Dit is de reden waarom enkel en alleen sparen wordt afgeraden. Als u niet combineert met andere alternatieven voor sparen, wordt u door de inflaties steeds maar armer. Er zijn naast sparen op een spaarrekening nog vele andere manieren om een veilige combinatie te maken die u beschermen tegen het geld verliezen door inflatie. In dit boek van Hanneke Van Veen en Rob Van Eeden kan je er alles over leren!

sparen voor later en nuEen financiële buffer zorgt voor veiligheid

Het sparen van geld is nooit onverstandig. Op het moment dat het even wat minder gaat met uw financiën, is dat extra spaarcentje soms zelfs van levensbelang. Op zo’n moment is het ook erg prettig dat u snel over uw financiële buffer kunt beschikken. Een spaarpot van circa 5.000 euro achter de hand houden is dus altijd verstandig, kies voor het overige bedrag een goed alternatief.

Goede alternatieven voor sparen

Het geld dat u tijdelijk niet nodig heeft, het bedrag waarmee u het rendement kunt verhogen, kunt u bijvoorbeeld in uw woning investeren door een gedeelte van de hypotheek af te lossen. Op deze manier kunt u lagere maandlasten realiseren en houdt u dus maandelijks weer wat extra geld over. U kunt ook kiezen om te investeren in zonnepanelen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het vermeerdert de woningwaarde en verlaagt uw energierekening.

Beleggen is voor mensen met stalen zenuwen

Houdt u wel van een beetje risico en heeft u stalen zenuwen dan is beleggen wel wat voor u. Door in de juiste beleggingsvormen te investeren is het mogelijk om snel uw rendement te verhogen, maar pas op het blijft altijd een beetje gokken. Wanneer u zelf onvoldoende kennis heeft over het beleggen, dan kunt u dit uitbesteden aan een andere partij, of kiezen voor een beheerde ETF of investeringsfonds of zelfs één van de vele types termijnrekeningen. Een partij die gespecialiseerd is in beleggen en dit voor een klein bedrag dus ook voor anderen doet. Ondanks dat beleggen altijd een risico is, levert het in het algemeen meer rendement op dan wanneer u uw geld op de spaarrekening plaatst.

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *