Wat is diversificatie van een beleggingsportefeuille, en hoe begin je eraan?
Diversificatie van een beleggingsportefeuille betekent “het spreiden van beleggingen”. Alle financiële professionals zijn het erover eens dat diversificatie een goede keus is. Beleggen kent een risico, maar dit risico valt wel te verminderen door te spreiden. Doordat u bij een diversificatie van uw portefeuille aandelen en obligaties opneemt uit diverse landen, verschillende industrieën en uiteenlopende beleggingscategorieën, verbetert u de verhouding tussen het risico en het rendement.
Waarom is diversificatie van een beleggingsportefeuille nodig?
De diversificatie van uw beleggingsportefeuille is dus nodig om het risico te spreiden maar ook om deze af te stemmen op de tijd die u ter beschikking heeft. Een portefeuille van bijvoorbeeld twintig verschillende onderdelen uit verschillende sectoren heeft een veel lager risico dan wanneer gekozen is om alles in één bedrijf te investeren. Daarentegen blijft het verwachte rendement ongeveer gelijk. Bepaalde gebeurtenissen zijn namelijk niet altijd te voorspellen. Een olieprijsstijging bijvoorbeeld, is goed voor de oliemaatschappij maar niet zo best voor een transportbedrijf.
Hoe kunt u uw portefeuille spreiden?
De diversificatie van uw beleggingsportefeuille hoeft niet tot in de oneindigheid te worden doorgevoerd, het spreiden kan heel eenvoudig zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een portefeuille met veel meer dan twintig verschillende aandelen en obligaties geen extra voordeel meer geeft op het verminderen van het risico. Bij het spreiden kunt u kiezen uit verschillende sectoren. Kies dus niet alleen de sectoren die momenteel populair zijn. Door hypes worden sommige aandelen gewoonweg tijdelijk te duur. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die tijdelijk niet zo populair zijn. Juist hier liggen uw kansen als belegger. Kies dus voor populaire en minder populaire bedrijven bij een diversificatie van uw beleggingsportefeuille. En dan heb je natuurlijk nog andere opties: goud kan bijvoorbeeld ook een boeiende aankoop zijn, of zilver. Opties legio!
Kies verschillende landen, werelddelen of continenten
Denk bij diversificatie van uw beleggingsportefeuille groot. Niet groot in geld maar groot als “over de hele wereld”. Kies aandelen en obligaties over diverse landen en vooral met verschillende valuta’s. Dankzij de toenemende internationale handel worden bij een probleem vaak meerdere landen betrokken. Kies daarom het liefst niet alleen internationale aandelen of aandelen uit enkel maar één land maar koop wereldwijd uit verschillende continenten. Als je hierover écht alles wil leren kunnen we het boek Global Portfolio Diversification: Risk Management, Market Microstructure, and Implementation Issues ten zeerste aanraden. Niet goedkoop, wel extreem sterk!
Gebruik de index voor de namen
Voor veel beleggers is het een sport om de index te verslaan door de juiste accenten te leggen. Maar gebruik bij diversificatie van uw beleggingsportefeuille de belangrijke indexen vooral voor de namen, niet voor de wegingen. In veel indices zijn namelijk tijdelijk populaire aandelen zwaarder vertegenwoordigd. Een aandelenportefeuille ongeveer gelijke gewichten doet het op den duur vaak beter en heeft minder risico’s.
Tijd is geld
Aandelenspreiding werkt alleen voor bedrijfsspecifieke risico’s zoals bijvoorbeeld tegenvallende verkopen. Het zogenoemde marktrisico waarmee het krimpen van de economie bedoeld wordt is niet te ondervangen met de diversificatie van een beleggingsportefeuille. Wie met veel geld op één moment instapt, kan veel verliezen. Het marktrisico is altijd aanwezig en niemand kan de markt timen. Daarom is beleggen altijd risicovol. Bij een diversificatie van een beleggingsportefeuille is het daarom verstandig om niet al uw geld in één keer te beleggen. Periodiek geld inleggen is vele malen verstandiger. Kies om bijvoorbeeld één keer per maand een bepaald bedrag te gebruiken voor het beleggen.