Beleggen in een groeimarkten ETF, wat moet je weten?

Het aanbod met ETF’s of zogenaamde exchange traded funds is door de jaren heen behoorlijk explosief toegenomen. Tegenwoordig is het dan ook zo dat we eigenlijk het aanbod met trackers moeten onderverdelen in verschillende categorieën. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de ETF’s die volledig zijn toegespitst op de gevestigde waarden op de beurs. Wat dit betreft, zou er dan ook in de praktijk gedacht kunnen worden aan bijvoorbeeld een S&P 500 ETF.

Dit gezegd hebbende is het zo dat menig aantal investeerders van mening zijn dat deze index haar belangrijkste groei in het verleden heeft gerealiseerd. De potentiële rendementen zouden dan ook met oog op de toekomst alleen maar beperkter kunnen uitvallen. Voor deze personen geldt dat ze dan ook vooral geïnteresseerd zijn in investeren in een groeimarkten ETF. Wat is zo’n ETF nu echter precies en hoe interessant kan ze zijn om in te beleggen? Dat ontdek je hier op deze pagina!

Wat is een groeimarkten ETF?

Voor heel wat beleggers geldt dat ze graag een bepaalde zekerheid willen inbouwen in hun portefeuille. Voor bijzonder veel investeerders geldt zelfs dat ze een super defensieve beleggingsstrategie hanteren. In beide gevallen wordt er door deze mensen hoofdzakelijk gekeken in de richting van (gevestigde) ondernemingen die zijn terug te vinden op de Europese en Amerikaanse markt. In het bijzonder de Amerikaanse beurzen en indexen staan erom bekend over de middellange tot lange termijn werkelijk uitstekend te presteren. Dit gezegd hebbende zijn gerealiseerde rendementen uit het verleden nooit een garantie voor de toekomst. Dit is mogelijks één van de belangrijkste beurswijsheden die je altijd in je achterhoofd moet houden. Net omwille van deze reden willen steeds meer beleggers ook graag investeren in groeimarkten.

Investeren in individuele bedrijven in groeimarkten brengt evenwel een zeer significant risico met zich mee. Omwille van deze reden wordt er doorgaans gekozen voor een investering in een groeimarkten aandelenfonds of een groeimarkten ETF. In beide gevallen ligt de focus duidelijk op investeren in markten die in de (nabije) toekomst nog een stevige groei kunnen realiseren. Het kan daarbij gaan om een land als China, maar ook om bijvoorbeeld India, Saudi-Arabië en ga zo maar door. Dergelijke landen zijn wellicht niet de eerste waaraan je zou denken als investeerder, maar ze zouden met het oog op de toekomst zomaar eens zeer interessant kunnen blijken te zijn.

Groeimarketen ETF

Waarom beleggen in een groeimarkten ETF?

Een groeimarkten ETF maakt het mogelijk om op een nagenoeg zo optimaal mogelijke manier te investeren in bedrijven uit opkomende markten. Het uitzoeken van precies die ondernemingen met het grootste toekomstpotentieel zal voor het merendeel van de investeerders helaas niet zijn weggelegd. Dit gezegd hebbende kan iedereen investeren in één van de zogenaamde emerging markets ETF’s die op de markt zijn gelanceerd door iShares of door Vanguard of een andere instelling. Op deze manier ben je niet alleen goed gediversifieerd, daarnaast kan je ook nog eens vertrouwen op de kennis en de ervaring van de experten van bijvoorbeeld eerder genoemde ondernemingen. Dit maakt investeren in groeimarkten een flink stuk eenvoudiger.

Dat steeds meer investeerders kijken in de richting van een groeimarkten ETF is het gevolg van verschillende factoren. In eerste instantie is het een kwestie van diversificatie. Steeds meer experten stellen namelijk dat het niet verstandig is om louter en alleen te investeren in gevestigde markten. Door een stukje van de portefeuille in groeimarkten te investeren zouden er op termijn veel grotere rendementen gerealiseerd kunnen worden. Gaat de Europese of Amerikaanse markt bijvoorbeeld een donkere economische periode in? Dan is het zomaar mogelijk dat een emerging markets ETF een stukje van het rendementsverlies zal weten te compenseren. Garanties zijn er echter uiteraard nooit.

emerging markets ETFVoor welke risico’s moet je waakzaam zijn?

Wil je graag beleggen in een groeimarkten ETF? Dan moet je er uiteraard wel rekening mee houden dat er daar in de basis meer risico’s aan verbonden zijn dan wanneer je zou investeren in bijvoorbeeld een VUSA of een VWRL-ETF. Wanneer de wereldeconomie klappen te verduren krijgt, met name zoals het geval was tijdens de COVID-19 peridode, spreekt het uiteraard voor zich dat het vooral de groeilanden zijn die daar de meeste hinder van zullen ondervinden. Zij beschikken immers doorgaans niet over de financiële of economische mogelijkheden om een dergelijke crisis “zomaar” het hoofd te kunnen bieden.

Omwille van deze reden moet een emerging markets ETF altijd gecatalogeerd worden in het meer risicovolle onderdeel van je portefeuille. Of een dergelijke tracker voor jou al dan niet interessant kan zijn om in te investeren is uiteraard iets wat je na het uitvoeren van het nodige onderzoek vooral voor jezelf zal moeten proberen te bepalen.

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *