Waarom is het aandeel van Meta Platforms (Facebook) zo gekelderd?

Algemeen verlies op de beurs

In de afgelopen weken zijn de meeste aandelen op de beurs gedaald. Dit was duidelijk te zien aan de AEX-index, die met vijf procent daalde. De daling valt het meeste op bij de grote tech-bedrijven van Silicon Valley. De aandelen van Apple doen het nog altijd goed, maar de aandelen van zowel Tesla als Meta zijn ontzettend flink gedaald. Meta heeft zelfs een recorddaling gemaakt. Hoe kan het dat deze tech-bedrijven, en voornamelijk Meta, hun waarde op de aandelenmarkt verliezen?

Onder andere door de coronacrisis is de inflatie in de Verenigde Staten opgelopen. Tijdens de coronacrisis hebben bedrijven weinig winst kunnen maken, terwijl veel werknemers wel doorbetaald kregen. Het grote spaarbedrag van consumenten in combinatie met de gemiste winsten van bedrijven heeft in het afgelopen jaar gezorgd voor een enorme stijging van de prijzen. Een algemene prijsstijging wordt ook wel inflatie genoemd. De inflatie wordt bestreden door de rente te verhogen. Op die manier wordt lenen duurder en zullen uitgaven gaan dalen. Dat zorgt op zijn beurt weer voor lagere winstcijfers. De Amerikaanse Centrale Bank heeft al aangegeven de rente te gaan verhogen. In de EU is de inflatie niet zo hoog als in de VS, maar de economie is dusdanig verbonden dat het effect op de Europese markt niet uit kan blijven.

Facebook aandelen Meta

De situatie van Meta

Uiteraard heeft dit gegeven ook effect gehad op de aandelen van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Afgelopen week heeft Meta een rapport uitgebracht waarin ze het winstoogmerk voor het volgende kwartaal hebben vrijgegeven. De beoogde stijging was kleiner dan verwacht, waardoor veel mensen hun aandelen hebben verkocht. Dit is niet de eerste keer dat Facebook een force daling doormaakt. In 2018 verloor Facebook grote bedragen door datalekken en fake-nieuws. De reden dat Meta afgelopen week meer gedaald is dan andere bedrijven is meerledig.

meta aandeel crashTen eerste is de concurrentie van Facebook toegenomen. In het afgelopen jaar is het aandeel op de markt van bijvoorbeeld TikTok flink gestegen. Veel bedrijven kiezen ervoor te adverteren via TikTok, omdat deze app op het moment een grote populariteit kent onder de jeugd, in tegenstelling tot Facebook die steeds meer gebruikers verliest. Facebook verliest voornamelijk gebruikers aan Apple en Alphabet (Google). De reden hiervoor is dat Apple heeft in het afgelopen jaar de gebruikersvoorwaarden heeft aangepast. Daardoor is Apple veiliger om te gebruiken en kent het minder privacyissues – een probleem waar Facebook al jaren mee kampt.

Toekomstbeeld

Meta heeft aangegeven om de lage cijfers te gaan bestrijden door de invoering van meer video-gerichte technologie. Op die manier willen zij de concurrentie aangaan met het populaire TikTok. Ook heeft Facebook aangegeven te willen investeren in Virtual Reality technologie. In het afgelopen jaar hebben zij hier mee geëxperimenteerd en de technologie vrijgegeven voor een groot publiek. Daarnaast zal de flinke daling in de markt hoogstwaarschijnlijk ook weer bijtrekken.

Het lage aankoopbedrag van de aandelen van Meta zorgt er namelijk voor dat veel mensen de aandelen zullen kopen, waardoor het bedrag zal stijgen. Of dat deze prognose daadwerkelijk uit zal komen zal duidelijk worden in de komende maanden.

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *