Beginnen met beleggen op de beurs

Wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen dan is het heel handig om je van tevoren daarover goed in te lezen. Er komt nogal niet wat op je af als je ermee wil gaan beginnen. Het is niet zomaar een eurootje inleggen om er vervolgens 5 euro uit te kunnen halen, maar er zijn toch wel andere zaken waar je goed rekening mee moet houden.

Het goede moment om te gaan beleggen. Wanneer is dat?

Wanneer is het voor jou het goede moment om te gaan beleggen? Je moet je er in ieder geval van bewust zijn dat wanneer je gaat beleggen dat het niet standaard zo is dat je erop gaat verdienen.

Het geld wat je erin gaat investeren moet geen geld zijn waar je al een bestemming voor had. Zorg dat je dus niet je laatste centen daarin gaat stoppen want als je onverwacht voor hoge kosten komt te staan en jij moet dan het geld van je investering terug gaan halen is de kans aanwezig dat de koers niet gunstig staat en jij er dus bij inschiet.

investeren beurs beginnenWelke vorm van beleggen past bij jou?

Er zijn verschillende soorten van beleggen. Welke vorm van beleggen het beste bij jou past dat is iets waar je dus zelf een keuze in moet maken. Je kunt zelf gaan beleggen, maar je kunt het ook uit handen geven en het dus door iemand anders die er verstand van heeft het laten doen. Dit kan je laten doen door een vermogensbeheerder. Die weet alle ins en outs wat het beleggen aan gaat en zal op een zo goed mogelijke manier in overleg met jou gaan proberen het beste rendement te behalen met jouw geld.

Als dat iets is wat je ziet zitten dan heb je er eigenlijk verder zelf helemaal geen omkijken meer naar. Je moet wel ervoor zorgen dat je iemand hebt die van wanten weet en die je ook echt vertrouwd en goed aangeschreven staat. Ze zijn immers met jouw zuurverdiende centen aan de slag en verlies lijden dat wil natuurlijk niemand dus ook jij niet!

Zelf beleggen? Dan heb je een broker nodig

Ga je het avontuur helemaal aan en ga je het toch zelf doen? Dan heb je een tussenpartij nodig die men ook wel een broker noemt. Er zijn in Nederland een aantal bekende brokers die jou erin helpen. Je betaalt aan hun een bedrag per maand of per jaar wat vast staat en soms betaal je ook nog per transactie die je doet. Door een broker kun je particulier zijnde aandelen kopen op de beurs. Het is wel goed dat wanneer je op deze manier wil gaan beleggen dat je ook echt wel wat weet van de beursgang. Jij moet namelijk zelf je aandelen gaan kopen, maar ook verkopen. Wil je een goede broker: check dan zeker bijvoorbeeld Mexem of Flatex.

beleggen beginners beurs

Beleggen op de beurs via een app

Er zijn apps die jou het beleggen ook al een stuk makkelijker maken. Je kunt vaak al zonder transactiekosten gaan beleggen bij een aantal bedrijven zoals bijvoorbeeld BlackBerry en Shell.

Wil je graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van de wereld? Dan kan je ervoor kiezen om te gaan beleggen in zogenoemde crowdfunding projecten. Er wordt geld verzameld om in ontwikkelingslanden projecten op te starten. Gaat het allemaal goed? Dan krijg jij je “uitgeleende” geld met rente weer terug. Er zijn verschillende crowdfunding projecten waar je uit kunt kiezen.

Kosten waarmee je te maken kunt krijgen bij het beleggen

Beginnen met beleggen op de beursBeleggen is niet alleen maar geld verliezen of verdienen, maar je hebt er ook kosten aan. Welke kosten dat zijn vertellen wij jou nu.

  • Ga je beleggen dan heb je een tussenpartij nodig. Die tussenpartij die doet het natuurlijk ook niet voor niks dus die moet je gaan betalen. Dit zijn dus kosten waar je al rekening mee moet houden dat je die gaat krijgen.
  • Buiten deze kosten kan je ook nog te maken krijgen met transactiekosten. Bij elke transactie zoals bijvoorbeeld aandelen kopen, aandelen verkopen of geld storten moet je een percentage betalen. Ook bij fondsen of ETF’s is dit meestal het gevolg.
  • Handel je via een broker op de beurs dan heb je de kans dat er beurskosten betaald moeten worden. Hoe hoog deze kosten zijn verschild per beurs. Het is aangegeven in het overzicht met tarieven van je broker.
  • Laat je het door iemand anders doen, dus doe jij aan beheerd beleggen? Dan betaal je deze tussenpartij. Zij doen dat vanzelfsprekend niet voor niks. Hoeveel dit is dat ligt eraan welke tussenpartij jij hebt gekozen.
  • Beleg je in een indexfonds dan heb je fondskosten waarmee je rekening moet houden.
  • Sommige tussenpartijen brengen abonnementskosten in rekening. Wanneer je van hun platform gebruik wilt maken betaal je een bedrag per maand of per jaar aan hun. Het maakt dan niet uit of je wel of geen transactie doet.

Beleggen met een doel

Stel jezelf een doel waarom je wilt beleggen. Wil je bijvoorbeeld over een aantal jaar een grote reis maken en wil je dat bij elkaar “sparen” door te gaan beleggen? Of ga jij beleggen om op die manier straks van je pensioen te gaan genieten?

Hoe vaak wil je investeren en met hoeveel geld?

Je bent er bijna. Je moet alleen nog gaan bepalen hoe vaak je gaat investeren en met hoeveel geld? Wed jij op 1 paard of ga je voor meerdere paarden? Je moet onthouden dat beleggen altijd een risico blijft hebben of je nu 10 keer een beetje gaan investeren of in 1 keer een groter bedrag? Die keuze is geheel aan jou!

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *