Categorie: Fondsen

Beleggingsfondsen zijn door experts beheerde portefeuilles. Deze portefeuilles bestaan uit verschillende financiële producten. Als u kiest om te beleggen in een beleggingsfonds, dan laat u uw geld dus eigenlijk voor u beleggen. Het beleggen gebeurd dan door een fondsbeheerder, ook wel fondsmanager genoemd. Een beleggingsfonds is dus eigenlijk een mandje met aandelen of andere beleggingsproducten zoals obligaties.

Wat doet een fondsbeheerder dan precies?

Een fondsbeheerder analyseert samen met zijn team specialisten de beurs. Vervolgens koopt of verkoopt hij op basis van de conclusies uit deze analyse beleggingsproducten voor het fonds. Fondsen kunnen kiezen om te beleggen met een thema. Het thema “opkomende markten” bijvoorbeeld of “duurzaamheid”. Ze kunnen ook kiezen voor beleggingsproducten uit een bepaald regiogebied. Echter is een thema niet noodzakelijk, de fondsbeheer kan ook kiezen uit diverse belegging categorieën om zijn fonds te vullen.

Bij beleggingsfondsen loopt u een verspreid risico

Als u kiest om te beleggen in een beleggingsfonds, dan investeert u dus automatisch in meerdere bedrijven of ondernemingen tegelijk. Door de grote spreiding van uw beleggingen wordt het risico ook verspreid. Haalt één aandeel een slecht rendement dan is de negatieve invloed op het totale pakket dus beperkt. Dat geldt natuurlijk ook als het rendement van een ander aandeel juist heel hoog ofwel positief is.

De rechten van beleggers in beleggingsfondsen

De fondsbeheerder bepaalt de samenstelling van het fonds. Hij of zij bepaalt daarbij ook welke aandelen het fonds moet kopen of verkopen. Als belegger heeft u hier zelf geen invloed op. Toch heeft een belegger in een beleggingsfonds wel bepaalde rechten. Zo is het in een aantal landen wettelijk verplicht voor een UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) fondsbeheerder om essentiële beleggersinformatie beschikbaar te stellen. Deze informatie wordt afgekort met EBI of KIID. Voor non-UCITS fondsen is het verschaffen van deze informatie verplicht gesteld in de PRIIPs verordening. PRIIPs staat voor: Packaged Retail and Insurance-based Investment Products. De verplichte informatie is vaak terug te vinden op de website van het fonds of op het handelsplatform. Dit is informatie over bijvoorbeeld het investeringsbeleid, de te nemen risico’s en de kosten. Om zelf een weloverwogen afweging te maken bij de keuze voor een beleggingsfonds kan deze informatie voor u van belang zijn.

Open-end en closed-end beleggingsfondsen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen open en gesloten beleggingsfondsen. Bij de zogenoemde open-end fondsen kan de fondsbeheerder nieuwe participaties uitgeven wanneer er nieuw geld binnenkomt. Bij een closed-end fonds staat het aantal uitstaande participaties juist vast gedurende de looptijd van het fonds. De prijs van de open-end fondsen is afhankelijk van deze NAV (Netto Asset Value). Dit is de beurswaarde van het fondsvermogen gedeeld door het aantal uitstaande participaties. De overgrote meerderheid van de beleggingsfondsen zijn open-end. Beursgenoteerde beleggingsfondsen worden meestal éénmaal daags verhandeld. Closed-end fondsen worden doorgaans niet via de beurs verhandeld.

De kosten voor het beleggen in een beleggingsfonds

Beleggingsfondsen worden actief beheerd door de fondsbeheerder. Voor het beheren van de beleggingen, worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn verwerkt in de koers. De meeste beleggingsfondsen rekenen tussen de 0.5%-2.0% op jaarbasis. De exacte kosten staan vermeld in de EBI of KIID. Vaak wordt er ook transactiekosten berekend voor de aankoop en de verkoop van beleggingsproducten.