Goldman Sachs gaat crypto futures en opties aanbieden

Steeds meer financiële instellingen bekijken de mogelijkheden om gereguleerde producten aan te bieden die betrekking hebben tot de crypto. Eén van deze partijen luistert naar de naam ‘Goldman Sachs’. Zij is van plan om producten aan te bieden die niet alleen Bitcoin, maar ook andere cryptocurrencies vertegenwoordigen. De investeringsbank zal in eerste instantie beginnen met het aanbieden van opties evenals futures op… Ethereum!

Diverse bronnen waaronder het gerenommeerde Bloomberg hebben dit inmiddels gemeld. Dit zou een aanzienlijke stap kunnen zijn met betrekking tot de adoptie van cryptocurrencies binnen de reguliere (investerings)markt.

Haat-liefdeverhouding met crypto

Ethereum LogoVoor Goldman Sachs geldt dat ze een beetje een haat-liefdeverhouding heeft met crypto. Op moment van schrijven worden er reeds allerhande producten aangeboden, maar voor al die producten geldt dat ze zich richten op Bitcoin. Door nu over te gaan tot het aanbieden van ETH-opties evenals futures wordt er een apart segment van de markt aangeboord. Onder meer Matthew McDermott die is aangesteld als hoofd van digitale activa van Goldman heeft in een interview enkele toekomstplannen uit de doeken gedaan.

Eerder had Goldman Sachs reeds laten optekenen dat de crypto-handelsdesk heropend zou worden. Dat was interessant nieuws, maar het spreekt voor zich dat je niets bent met een crypto-handelsdesk wanneer er geen producten worden aangeboden. Op moment van schrijven geldt dat er nog maar uitsluitend Bitcoin gerelateerde producten worden aangeboden. Door nu ook de focus te gaan richten op Ethereum spreekt het voor zich dat de investeringsbank duidelijk maakt dat ze het serieus meent met cryptovaluta’s. Bovendien schetst dit uiteraard ook het toegenomen vertrouwen waar de investeringsbank over beschikt met betrekking tot de cryptomarkt in het algemeen.

“Crypto: A New Asset Class”

Dat de investeringsbank de interesse en het vertrouwen in crypto grotendeels heeft hersteld was eerder eigenlijk reeds duidelijk. De investeringsbank publiceerde dan ook een rapport genaamd “Crypto: A New Asset Class”. In dit rapport zegt de bank eigenlijk haast letterlijk dat ze gelooft dat cryptovaluta’s over een mooie toekomst beschikken. De paper pakte ook uit met enkele opmerkelijke statements.

Eén van de opmerkelijkste van allemaal had betrekking tot de stelling dat Ethereum in de toekomst zomaar eens zou kunnen uitgroeien tot de absolute nummer één blockchain. Eén van de onderzoekers concludeerde daarbij dat een platform dat applicaties uitvoert in potentie een grote markt zou kunnen worden. Dit niet in het minst voor leveranciers van vertrouwde informatie. Als voorbeeld werd Amazon aangehaald voor consumentengoederen, iets wat Koen opmerkte als een uitdagende, riskante keuze. Amazon is nog maar weinig vocaal geweest over cryptomunten.

Institutionele belangstelling

Sowieso kunnen we stellen dat de institutionele belangstelling voor crypto zich niet louter en alleen meer beperkt tot Bitcoin, in tegendeel. Ook voor Ethereum geldt dan ook dat ze de voorbije maanden een golf van institutionele belangstelling heeft genoten. Op dit vlak kunnen we natuurlijk onder meer denken aan de zogenaamde CME Group.

Dit is de grootste derivatenbeurs ter wereld. Zij koos er eerder, namelijk in februari van dit jaar voor om ETH futures te lanceren. Dit terwijl ook Anchorage eerder financieringen voor instellingen heeft gelanceerd die worden gedekt door Ethereum. Bovendien is er ook nog de data die valt af te lezen van de blockchain. Deze data heeft immers gesuggereerd dat zogenaamde whales de voorbije tijd druk in de weer zijn geweest met het verzamelen van ether. Dit ondanks de crash die de maand mei heeft laten optekenen. Het activum daalde daarbij van een recordhoogte met zomaar even 50 procent.

Ook andere institutionele partijen kijken naar crypto

Eén van de belangrijkste eisen die worden gesteld aan crypto heeft betrekking tot het aanbieden van gerelateerde producten door institutionele partijen. Vanaf het begin werd duidelijk dat deze factor bepalend zou zijn voor de toekomst van de cryptomarkt in het algemeen. Nu kunnen we vaststellen dat steeds meer institutionele partijen niet alleen kijken naar crypto, maar er ook actief producten voor gaan aanbieden. Goldman Sachs is op dit vlak lang niet de enige.

crypto currencies

Eerder liet ook JP Morgan bijvoorbeeld optekenen later dit jaar Bitcoin-producten te gaan aanbieden. Zij beperkt zich vooralsnog evenwel tot de “rijkere” klanten uit haar klantenbestand. Ook State Street heeft aangekondigd een bedrijfstak voor digitale activa gelanceerd te hebben. Tot slot lijkt het ernaar uit te zien dat ook Morgan Stanley evenals BNY Mellon langzaam maar zeker hun tenen in de ruimte dompelen. Het is onnodig om te zeggen dat de adoptie van de grote(re) cryptocurrencies op deze manier in een behoorlijke stroomversnelling kan komen.

Toch is het zo dat lang niet iedereen het eens blijkt te zijn over het toekomstpotentieel van Bitcoin. Onder meer de CEO van HSBC heeft bekend gemaakt geen interesse te hebben in het aanbieden van Bitcoin gerelateerde producten omwille van de aanzienlijke prijsvolatiliteit waarvan sprake is.

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *