Enkele financiële derivaten kort uitgelegd
Financiële derivaten zijn financiële instrumenten die hun waarde afleiden van de waarde van andere, onderliggende activa. Dit betekent dat de waarde van een financiële derivaten afhankelijk is van de waarde van iets anders, zoals een aandeel, obligatie, grondstof of valuta.
Er zijn verschillende soorten financiële derivaten, waaronder futures, opties, forwards en swaps. Elk van deze instrumenten heeft specifieke kenmerken en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.
Futures zijn afgeleide instrumenten die de verplichting inhouden om een activum te kopen of te verkopen op een toekomstig tijdstip tegen een vastgestelde prijs. Ze worden voornamelijk gebruikt door handelaren en beleggers om te speculeren over de toekomstige waarde van een activum of om hun portefeuille te beschermen tegen prijsschommelingen.
Opties zijn financiële instrumenten die de houder het recht geven, maar niet de verplichting, om een activum te kopen of te verkopen op een toekomstig tijdstip tegen een vastgestelde prijs. Dit geeft de houder van een optie de mogelijkheid om te profiteren van veranderingen in de waarde van een activum zonder dat ze verplicht zijn om het te kopen of te verkopen.
Forwards zijn soortgelijk aan futures, maar ze zijn niet verhandelbaar op een beurs en worden meestal op maat gemaakt voor specifieke partijen. Ze geven de partijen de verplichting om een activum te kopen of te verkopen op een toekomstig tijdstip tegen een vastgestelde prijs.
In de financiële wereld is een swap een soort overeenkomst tussen twee partijen waarbij ze bepaalde financiële verplichtingen met elkaar uitwisselen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het uitwisselen van rentebetalingen op een lening. Een van de partijen betaalt dan bijvoorbeeld een vast percentage rente, terwijl de andere partij een variabel percentage rente betaalt. Op deze manier kunnen beide partijen profiteren van de voordelen van een vast of variabel rentepercentage, afhankelijk van de marktomstandigheden. Swaps worden vaak gebruikt door bedrijven en overheden om hun financiële risico’s te verminderen.