Beleggen in vastgoed, dit is waarom!

Wanneer jij een interessante belegging wilt doen dan kan je eens nadenken over vastgoedbelegging. Je kan met deze investering je geld optimaal renderen. Nu is het beleggen in vastgoed ook op een andere manier met je geld wat doen als op de beurs of op de spaarrekening zetten.

beleggen in vastgoedBeleggen in vastgoed wat is dat?

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed ga je een investering maken in panden. Deze panden kunnen een huis, winkel of kantoren zijn. Deze panden kan je dan doorverkopen, maar ook verhuren is een optie. En door de verhuur of verkoop haal je dan je rendement.

Met welke manieren kan je beleggen in vastgoed?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je wilt gaan investeren in vastgoed kan je dit op verschillende manieren doen. Het is natuurlijk wel afhankelijk de financiële middelen en op welke manier je er zelf bij betrokken wilt zijn. Zo zijn er de volgende manieren van beleggen in vastgoed:

  • Zo kan je aandelen nemen bij een beursgenoteerde vastgoedonderneming
  • In vastgoedfondsen gaan beleggen in vastgoed
  • Zelf vastgoed kopen zoals winkels, woningen, kantoren, industrie

Waarom is beleggen in vastgoed interessant?

Wanneer je het hoogste rendement wilt behalen dan is dat met het beleggen in vastgoed. Aandelen en spaarrekeningen hebben niet zo’n hoog rendement. Wanneer je gaat investeren in vastgoed heb je een rendement dat van twee kanten komt. Je hebt natuurlijk de huuropbrengst van het vastgoed en de meerwaarde die er op het pand zit.

Je krijgt door de huurinkomsten een cashflow. Die cashflow kan gebruikt worden voor het betalen van de hypotheek, maar er kunnen ook andere investeringen mee gedaan worden. Bij de meerwaarde van het pand heb je te maken met een rendement wat voor de lange termijn is. Hoe langer het pand in je bezit is, hoe meer het kan gaan opleveren. En juist die overwaarde die je op het pand hebt kan gebruikt worden voor een nieuwe investering. Er kan natuurlijk nog een pand gekocht worden.

Minder inflatie gevoelig bij het investeren in vastgoed

Wanneer je een spaarrekening hebt zijn er een aantal risico’s waarvan inflatie een van de grootste is. Wanneer je investeert in vastgoed is de kans op inflatie veel minder. Bij het beleggen in vastgoed is het eigenlijk zo dat de stenen een harde bezitting zijn die meestijgen bij een inflatie. Het is ook zo dat de opbrengst van de huur van het vastgoed gekoppeld is aan de inflatie. Wanneer de waarde van het vastgoed en de huuropbrengst met de inflatie meestijgen noemen ze dit ook wel een inflatie hedge.

beleggen in vastgoed tips

Vermogen spreiden door het beleggen in vastgoed

Bij beleggen is het motto spreiden. Dit is bij het beleggen in vastgoed ook zo. Hierdoor verlaag je risico’s. Wanneer er een daling is op de beurs dan is het spreiden van vermogen een soort van bescherming. Wanneer je dan ook in geld belegd is er weinig controle over het bezit ervan en dit kan dan ook geen kasinkomsten genereren. Daarom is het beleggen in vastgoed een goed middel tegen de wisselingen van de beurs.

Er is een voortdurende extra inkomsten stroom door beleggen in vastgoed

Wanneer je de juiste panden koopt is er een kans dat je maandelijks een inkomstenstroom genereren die positief is. Je maakt op dat moment winst op het pand wat je gekocht hebt. De inkomsten per maand zijn hoger dan de hypotheeklasten die maandelijks betaald moeten worden.

De mogelijkheden bij vastgoed beleggen

Wanneer je gaat beleggen in vastgoed heb je hier vier mogelijkheden in. Deze vier mogelijkheden zijn de volgende:

In een “open-end” fonds vastgoed beleggen

Hierbij geef je het beheer en selectie uit handen aan een fondsbeheerder die actief is in het management van de portefeuille, heeft de kans tot investeren en kan actief reageren wanneer er verkocht moet worden als de marktomstandigheden negatief veranderen.

In een “close-end” fonds vastgoed beleggen

Hierbij staat de looptijd en het aantal aandelen vast. Je kunt je belegging ook niet verkopen of uitbreiden. Dit fonds loopt zeven tot tien jaar en dan wordt het hele fonds verkocht of de panden.

Vastgoedaandelen kopen die beursgenoteerd zijn

Je koopt vastgoed aandelen in een vastgoedonderneming die ook op de effectenbeurs genoteerd zijn. Je geeft de aankoop en het beheer dan in handen van het management. Bij een vastgoedonderneming is de portefeuille vaak gespreid over meerdere objecten. De aandelen zijn ook gemakkelijk te verhandelen. Wanneer de koers stijgt kunnen de aandelen via de beurs direct verkocht worden.

Panden zelf kopen

Je kunt ook zelf panden kopen wanneer je voldoende financiële middelen, kennis en tijd hebt. Je kunt dan overwegen een winkel, appartement of bedrijfsruimte te kopen. Je moet dan zelf zorgen voor een huurder en het beheer zoals het onderhoud en financiën.

vastgoedbeleggingenVoor welke vastgoedbelegging wordt er vaak gekozen?

Wanneer een particulier in vastgoed gaat beleggen dan wordt er vaak voor een appartement gekozen en gaan ze dit verhuren. Ze investeren direct in vastgoed maar de verhuur wordt vaak uitbesteed aan een tussenpersoon zoals een makelaar. Dan blijkt het verhuren vaak minder voordelig te zijn. Doordat het verhuren uitbesteed wordt aan een verhuurprofessional, worden de beheerkosten negatief beïnvloed. Bij de totale verhuur het zelf te doen is er kans op een hoger haalbaar rendement, de reden waarom Pass Line Properties van enkele vrienden van mij ook kiest om het beheer van hun portefeuille volledig zelf te doen.

Waarom zou je beleggen in vastgoed?

Nu we het een en ander weten omtrent het beleggen in vastgoed is het goed om de vraag “waarom zou je beleggen in vastgoed” te beantwoorden. Dit heeft dus drie redenen:

  • Relatief hoog rendement: het levert meer rendement op dan andere manieren van beleggen als aandelen of een spaarrekening. Daardoor kunnen er meer investeringen plaatsvinden.
  • Stabiel extra inkomstenstroom: het is mogelijk om een stabiel inkomstenstroom te generen omdat de verhuuropbrengsten groter zijn dan de hypotheeklasten en het onderhoud. Deze inkomstenstroom is maandelijks.
  • Een hele strenge manier om tegen inflatie te weren: Wanneer je gaat sparen met geld dan is de inflatie iets wat snel om de hoek komt kijken. De prijzen gaan stijgen waardoor het gespaarde geld minder oplevert. De huurprijzen daarentegen worden geïndexeerd waardoor de opbrengsten bij vastgoed een vaste waarde hebben.

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *