De vele schandalen van Credit Suisse
Je hebt vast wel eens gehoord van Credit Suisse, één van ’s werelds grootste banken. Maar wist je dat deze bank niet alleen bekend staat om haar financiële prestaties, maar ook om een aantal schandalen die haar reputatie hebben beschadigd. We weten het allemaal: de banksector is geen populaire sector, en dat is niet onterecht. Banken als BNP Paribas Fortis en Citibank zijn vreselijke bedrijven die hun klanten op een vreselijke manier behandelen terwijl ze ze uitzuigen voor alles wat ze kunnen. Een relatie is niks waard; je bent een klant die zolang het de bank uitkomt moet opbrengen, maar niets meer dan dat. In België is BNP Paribas Fortis op dat vlak het meest kwalijke voorbeeld volgens mij, maar in Europa heeft Credit Suisse misschien nog wel een meer kwalijke reputatie.
In dit artikel nemen we een kijkje in de vele schandalen waar Credit Suisse bij betrokken is geweest.
1. Belastingontduiking en witwassen
Credit Suisse is één van de vele banken die betrokken is geweest bij belastingontduiking en witwassen. In 2014 werd de bank veroordeeld tot een boete van $2,6 miljard wegens het helpen van cliënten bij het ontduiken van belastingen.
2. Betrokkenheid bij de Venezolaanse crisis
In 2019 kwam Credit Suisse in opspraak toen bleek dat de bank betrokken was bij de verkoop van obligaties die werden uitgegeven door het bewind van de omstreden president Nicolás Maduroá. Dit was omstreden omdat deze obligaties werden gebruikt om het volk verder in armoede te storten en de crisis in Venezuela te verergeren.
3. De controverse rond de dood van Holocaust-overlevenden
In 2016 ontstond er ophef toen bekend werd dat Credit Suisse betrokken was bij de verkoop van verzekeringsproducten aan Joodse families in Oost-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit leidde tot de dood van vele Holocaust-overlevenden, die verzekeringsuitkeringen niet konden krijgen omdat ze niet bewezen hadden dat ze nog in leven waren.
4. Discriminatie op de werkvloer
In 2019 werd Credit Suisse beschuldigd van discriminatie op de werkvloer. De bank werd beschuldigd van het aannemen van mannen boven vrouwen en het diskwalificeren van vrouwelijke werknemers bij bevorderingen en salarisonderhandelingen.
5. Investeringen in de tabaksindustrie
Tot slot is Credit Suisse ook betrokken geweest bij controversiële investeringen in de tabaksindustrie. Hoewel de bank in 2012 beloofde om geen investeringen meer te doen in de tabaksindustrie, bleek in 2018 dat de bank nog steeds beleggingen had in tabaksbedrijven die worden beschuldigd van het veroorzaken van schade aan de volksgezondheid en milieu.