Wat wordt beschouwd als een “rijk” inkomen?

Wanneer we spreken over het concept ‘rijk zijn’, duiken er direct talloze vragen op. Wat betekent het eigenlijk om rijk te zijn? Is het een bepaald bedrag op je bankrekening? Of is het eerder een gevoel, een bepaalde levensstijl of zelfs de vrijheid om te doen wat je wilt, wanneer je wilt? In verschillende culturen en economieën betekent rijk zijn iets anders. Het gaat niet alleen om cijfers, maar ook om perspectief, locatie, en zelfs tijdsperiode.

Bijvoorbeeld, in sommige delen van de wereld kan het bezit van een auto je al als ‘rijk’ bestempelen, terwijl het in andere regio’s een bijna basale noodzaak is. In de westerse wereld, waar de levensstandaard over het algemeen hoog is, kan het nodig zijn om een veel hoger inkomen te hebben om als ‘rijk’ te worden beschouwd dan in ontwikkelingslanden. Maar zelfs binnen één land, zoals Nederland, kan de definitie van rijkdom variëren. Woon je in een grote stad met hoge levenskosten, zoals Antwerpen of Gent, dan zijn je financiële behoeften anders dan wanneer je in een kleiner, landelijker gebied woont.

Daarom, wanneer we de vraag stellen: “Wat wordt beschouwd als een rijk inkomen?”, moeten we ook overwegen waar, wanneer en voor wie we deze vraag stellen. Rijkdom is een multidimensionaal concept, en het is belangrijk om alle aspecten te begrijpen voordat we conclusies trekken.

Rijkdom in cijfers

In veel westerse landen wordt een inkomen in de top 20% van de inkomensverdeling vaak als rijk beschouwd. Maar dat is slechts een getal. Als je bijvoorbeeld kijkt naar België, liggen de zaken net iets anders. Hier wordt iemand met een jaarinkomen van boven de €75.000 vaak als ‘rijk’ gezien. Maar dat betekent niet dat iemand met een inkomen van €74.000 plotseling arm is. Het gaat erom dat je genoeg hebt om aan je basisbehoeften te voldoen en daarnaast nog een comfortabel leven leidt, zonder financiële stress.

Wat is rijkdom op persoonlijk niveau?

Ik herinner me een gesprek dat ik ooit had met een oude vriend. We hadden het over rijkdom en wat het betekent om ‘rijk’ te zijn. Hij zei: “Voor mij is rijk zijn niet per se hoeveel geld je op de bank hebt staan, maar hoe gelukkig en tevreden je bent met wat je hebt.” Dat zette me aan het denken. Rijkdom is niet alleen een getal op je bankrekening; het is ook een gevoel van tevredenheid, zekerheid en welzijn.

manieren om de waarde van een beursgenoteerd bedrijf te bepalen

Hoe verhoudt rijkdom zich tot levenskosten?

Rijkdom en levenskosten zijn nauw met elkaar verweven. Wat in de ene regio als rijkdom wordt beschouwd, kan in een ander gebied slechts voldoende zijn om basisbehoeften te dekken. Neem bijvoorbeeld Antwerpen, waar het leven aanzienlijk duurder is dan in een rustig dorp in West-Vlaanderen. Een jaarsalaris van €60.000 kan in de hoofdstad als gemiddeld worden gezien, terwijl het in een landelijker gebied als een zeer comfortabel inkomen kan voelen.

Levenskosten omvatten zaken als huisvesting, voedsel, vervoer en recreatie. In gebieden met hoge levenskosten kan zelfs een flink inkomen snel slinken na aftrek van deze basisuitgaven. Terwijl datzelfde inkomen in een regio met lagere levenskosten ruimte kan bieden voor sparen, investeren of luxere uitgaven.

Daarom is het cruciaal om, wanneer we rijkdom evalueren, ook rekening te houden met de lokale levenskosten. Het helpt ons een realistischer beeld te krijgen van de werkelijke waarde van een inkomen en hoe ver dat inkomen iemand kan brengen in termen van levenskwaliteit en financiële zekerheid.

Is rijk zijn hetzelfde als financieel onafhankelijk zijn?

Een interessante vraag is of rijk zijn hetzelfde is als financieel onafhankelijk zijn. Voor sommigen betekent rijk zijn dat je nooit meer hoeft te werken en je geld voor je laat werken. Anderen zien rijkdom meer als een manier om zichzelf en hun gezin een comfortabel leven te bieden, met de zekerheid dat ze kunnen doen wat ze willen zonder zich zorgen te maken over geld.

Het concept van wat als een ‘rijk’ inkomen wordt beschouwd, is complex en varieert van persoon tot persoon en van plaats tot plaats. Terwijl sommige mensen rijkdom associëren met een bepaald getal, zien anderen het meer als een gevoel van tevredenheid en zekerheid. Wat voor de een als ‘rijk’ wordt beschouwd, is voor de ander misschien net genoeg om rond te komen. Het is daarom belangrijk om rijkdom in een breder perspectief te zien en rekening te houden met factoren zoals levenskosten en persoonlijke tevredenheid.

Beleggen for Dummies

De redactie van "Beleggen for Dummies". Een klein team van value-investeerders die steeds op zoek zijn naar de perfect gebalanceerde portfolio voor rendement en toch stabiliteit. U kan de redactie steeds bereiken via onze contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *